Tai Chi Chuan Akadémia – ITCCA Magyarország

 International Tai Chi Chuan Association

 

Test – Lélek – Harcművészetek Tai Chi Chuan-ban

 
Schermafbeelding 2021-12-18 om 14.33.48
 Tai Chi Chuan eredete
 
A Tai Chi Chuannak három forrása van: a taoizmus, a hagyományos kínai orvoslás (különösen a Qi Gong gyakorlása) és a harcművészetek.
A legenda szerint a 12. században Chang San-feng taoista szerzetes harcolni látott egy daru madarat és egy kígyót. A madár hevesen csípte és karmolta a kígyót, azonban a hüllő hajlékonysága és összehúzódó képessége révén képes volt elkerülni a támadásait és csapásait. A madár válaszul a szárnyaival félreverte a kígyót, amikor az lecsapott.
A szerzetes elgondolkodott ezen az élményen, és egy álom után egy új harcművészeti formát hozott létre, amely a belső erőre, vagyis a Chi-re támaszkodott..
Ez a művészet azt az igazságot tartotta alapjául, hogy ‘az engedelmesség legyőzi az agressziót’ és ‘a lágyság legyőzi a keménységet’. 

Test

- dolgozz az egészségeden -

Az emberek természetükből adódóan élvezik a mozgást, csak nézd meg a gyerekeket! A mozgás természetes szükségletünk. Viszont amikor fizikai problémával küzdünk, vagy erős érzelmi nyomás alatt állunk, akkor csökken a szükséglet a mozgásra, mert a test energiát takarít meg. Valójában elég okos válasz a szervezetünktől. Az energetikai szint javításához testet-lelket figyelembe vevő edzésre van szükségünk.A Tai Chi Chuan egy egészséges módja a mozgásnak, amely nem fárasztó, és serkenti a test saját erőit, ugyanakkor nyugalmat is teremt a túlhajtott elménkben. Elválaszt a folyamatosan pörgő gondolatainktól. Az energiacsatornák (meridiánok) megnyitása és a légzés optimalizálása visszaállítja a test egyensúlyát. Ez hozzájárul az izomfeszültség csökkenéséhez és a megfelelően működő anyagcseréhez, javítja a szervek vitalitását, rugalmasabbá teszi az ízületeket és támogatja az immunrendszert.

Lélek

-meditátió & Tai Chi Chuan -

Amikor az elme megtelik a mozgás szándékával (azaz Yi-vel), akkor az elcsendesül. Ezt úgy tapasztalhatod meg, mint a jelen időt: csak annak a pillanatnak a “gyakorlása” van. Az elme ellazul, és a gondolatok áramlása csökken. Nyugodtság és éberség keletkezik, a koncentráció és az érzékelés elmélyül.
Hogyan alkalmazható ez a gyakorlatban?
A Tai Chi Chuan gyakorlása során, az elmével végzett gyakorlat a szándék (Yi) és a mozgásra való összpontosítás révén történik. A taoista egészséggyakorlatokban elsősorban testünk ellazítására és a relaxációra helyezzük a hangsúlyt, ami megnyitja az ízületeket, rugalmasságot, mozgékonyságot teremt.
Az ülő és álló meditációban (Zhan Zhuang) a légzésre összpontosítunk, lehetővé téve, hogy a légzés szabaddá váljon.
A Tai Chi forma gyakorlása során arra is ráébredünk, hogyan működik a testben lévő energia, gyakoroljuk az érzékelést és a szándékot. A partnergyakorlatok során arra törekszünk, hogy nyitottak és nyugodtak maradjunk a másikkal való interakcióban.
 
A tudatos mozgás ellazítja és visszarakja az elmét a természetes állapotba: befelé koncentrált, nyitott és tiszta lesz.

Harcművészetek

LMDV3540KLEIN- Apply the inner Principles kopiëren

- a belső elvek alkalmazása -

A Tai Chi Chuan-ban megtanulunk természetesen mozogni és a belső erőt fejleszteni (jin). Ha egy testtartást helyesen hajtunk végre a Tai Chi Chuan elvei szerint, a Qi áramolhat, és van jin: partnerünk enyhe nyomásával erőfeszítés nélkül stabilak maradhatunk.
A Tai Chi Chuan-ban a harcművészet nem azt jelenti, hogy megtanulunk harcolni, hanem egy eszköz annak ellenőrzésére, hogy megértettük-e és megfelelően gyakoroltuk-e a belső elveket. A Qi tesztelés révén felfedezhetjük, hogy a qi szabadon áramlik-e, és hogy jelen van-e a jin. 
A partnergyakorlatok kiválóan alkalmasak arra, hogy lássák és érezzék, hogy a Tai Chi testhelyzeteket megfelelően hajtják-e végre.
Ez a fajta tesztelés nem hasonlítható össze a szokásos küzdősportok versenyhangulatával. A tesztek játékosabb jellegűek, és a jókedvre, nevetésre minden edzés közben van alkalom. A partnerek interakciója tehát inkább az együttműködésen, mint a harcon alapul. Ennek ellenére, gyorsabb ütemben végrehajtva, a Tai Chi Chuan valójában használható a harcban, mint defenzív harcművészet. Mindegyik mozdulatnak számos harcművészeti alkalmazása van . Yin mint defenzív, Yang mint offenzív. Ahogy Yinből Yang, és Yangból Yin lesz, a védekezés és támadás nem csak követi egymást, de úgy mond fel is cserélhetők.
A Tai Chi forma tanulása során a testtartások stabilitását és egyensúlyát vizsgáljuk a statikusabb Qi tesztekben. Később a Pushing Hands (toló kezek) és a harcforma partnergyakorlatok során dinamikusabbá válik a megközelítés, és mozgás közben teszteljük a jin-t.
 

Tai Chi Chuan – ITCCA – Magyarország