Üdvözlöm a Tai Chi Chuan Akadémián – ITCCA  Magyarország

International Tai Chi Chuan Association

 

 
 

“A légzés az élet. A Tai Chi Chuan a légzésről szól.

Tehát a Tai Chi Chuan az élet”

 

Chu King Hung mester – ITCCA Európa

Mi az a Tai Chi Chuan?

A Tai Chi Chuan egy ősi kínai mozgásművészet, amelynek eredete a Taoizmusból, a hagyományos kínai orvoslásból és a harcművészetekből származik.
Tai Chi Chuan a légzésről, az egészségről és a “centerünkből” való mozgásról szól. A Tai Chi a mozgás és az egyensúly. Testben és lélekben.
Az ITCCA iskola az Eredeti Yang stílust tanítja. Ezeket a tanításokat a Yang család adta át generációnként.
Az Eredeti Yang stílust a „Qi” energiáról szól, ami nem csak érezhető, hanem úgynevezett Qi-tesztek során is megtapasztalható.
 
A Tai Chi Chuan nem csak egyéni gyakorlatokból áll. Ezen a stíluson belül különféle partnergyakorlatok vannak, mint pl.: Pushing Hands (toló kezek), a harci forma és a fegyver (kard, szablya).

Miért tanulj Tai Chi Chuant

Gyermekkorunkban elhagytuk azokat a mozgásmintákat, amelyek szabaddá tettek, és nem gátolták az energiát. Ehelyett megtanultuk használni az izomerőt és a természetellenes mozdulatokat. A Tai Chi mozdulatok lassan áramló sorozata megtanítja a tested -újra – természetes módon mozogni.
A nyitott és ellazult testtartás az életenergia szabad áramlását hozza létre a testben. Az öngyógyító erők mozgásba lendülnek, és regenerálják a testet. 
Tudományosan bizonyított, hogy a Tai Chi gyakorlói mentálisan erősebbnek érzik magukat, kevésbé szenvednek stressztől, és sok sok betegség enyhíthető a segítségével.
Tehát jó okai vannak a Tai Chi gyakorlásának: jobb egészség, testtudatosság, belső energia és harmónia, amelyek mind javítják a mindennapi életét.
Amikor a Qi akadálytalanu áramlik, annak mindenféle pozitív hatása van az egyén egészségére, mentális tevékenységére, pszichére, érzelmeire és spirituális potenciáljára.

Tai Chi Chuan – Qi Gong – Meditáció órák

  Három gyakorlat központi szerepet játszik a Tai Chi Chuan tanulásában: a meditátió, a Qi Gong és a Tai Chi formagyakorlat. 
 
Néha azt is szokták mondani, a Tai Chi Chuan mozgás közbeni meditáció. Külső szemmel egy harcművészet, de belső elvei a Qi Gongból és a taoista meditációból származnak. A taoista meditáció a testtartásról, a szabad légzésről, valamint a kiegyensúlyozott szívről és elméről szól.
A Qi Gong egy gyűjtőfogalom, mindenféle energetikai gyakorlatra. A kifejezés konkrét fordítása: Qi munka. Ezeknek a célja a Qi áramlás fokozása és harmonizálása a szervezetben.
A Tai Chi Chuant az teszi különlegessé, hogy ez a három gyakorlat elválaszthatatlanul összefügg. Befolyásolják és erősítik egymást, így előnyei sokkal nagyobbak, mint elemeinek összege.  
 
 
 
 
 
Tai Chi Chuan
 
 Qi Gong
 
Meditátió
 
 
 

 Ez a három elem segít megérteni a Qi életenergiát, és ezért egységet alkot a Tai Chi Chuanban.  

A eredeti yang stílusú Tai Chi Chuan alapos megtanulása érdekében az órák a következőkből épülnek fel: 
  • Taoista meditátió 
  • Taoista önmasszázs  
  • Taoista egészségügyi gyakorlatok (dinamikus Qi Gong) 
  • Zhan Zhuang (álló Qi Gong)
  • A Tai Chi Chuan formagyakorlat lépésről lépésre való elsajátítása ( a koreográfia, a mozdulatsor)
Haladóknak:
  • 6 belső szint
  • Pushing Hands (toló kezek)
  • Harci formagyakorlatok
  • Fegyveres formagyakorlatok
 Chu King Hung nagymester – alapító
ITCCA – Európa
Chu King-hung ( 1945 ) Kínában született mester élete elején kapcsolatba került T’ai Chi Ch’uannal, amikor családja Hongkongba költözött. 12 éves fiúként Yang Shou-chung mesternél kezdett gyakornokságot, amely 26 évig tartott. Megtanulta a Yang család teljes hagyományát, majd mestere felhatalmazta, hogy a Yang stílust eredeti formájában tanítsa.

Chu mester létrehozta az ITCCA-t Európában, és megtalálta a megfelelő módszert az eredeti Yang stílusú T’ai Chi Ch’uan tanítására a nyugati hallgatóknak.
As head instructor, Master Chu has established and continues to preserve the didactic methodology of the ITCCA.

Nanda Duin –  az ITCCA Magyarországi 
vezetője  – tanár
A Minden tanár átesik a Chu mester által készített tananyagon, és évente magánórákat vesz fel vele. A tanárok csak ezután kapják meg az engedélyét a tanításhoz.
Nanda 2004 óta az ITCCA tanára.
Nanda engedélyt kapott arra, hogy tanítsa az Eredeti Yang stílusú Tai Chi Chuan Formát, a mélyreható lépéseket, a harci formát, a Pushing Hands toló kezek) és a kard formát.
Amellett, hogy minden évben találkozom Chu mesterrel magánórákon, intenzív kurzusokat és táborokat is látogatok Andreas Heyden és Chu mesterrel. Ezáltal elmélyül a Tai Chi Chuan és Qi iránti tapasztalatom és érzésem, így továbbadhatom ezt a tanítványaimnak.
Zsenák Péter –  asszisztens