Qi Gong & …….

post & thoughts

 

 

Post 5 Insta staand_qigong & sung

Qi Gong & Sung (song), de kunst van het ontspannen

Ik snap helemaal waarom het ‘𝗱𝗲 𝗸𝘂𝗻𝘀𝘁” heet. Want hoe lastig is het voor ons om werkelijk te ont-spannen.

We kennen de worden die ons hierbij helpen: ‘loslaten’, ‘vrij geven’. En soms zelfs hoe: ‘ruimte maken’, ‘ademen’.

Vaak is de manier om de ‘ontspanning’ te benaderen de stille manier: mediteren of yin yoga – waar ik allebei groot fan van ben – maar wat een moeilijke toegang kan zijn.

 In 𝗯𝗲𝘄𝗲𝗴𝗶𝗻𝗴 𝗼𝗻𝘁𝘀𝗽𝗮𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴 opzoeken is ook niet makkelijk. Maar omdat de geest geconcentreerd is op de beweging, vaak in combinatie met de ademhaling, heeft het geen kans meer om afgeleid te worden. En de bewegingen zijn erop gebaseerd dat het je lichaam als vanzelf doet ontspannen omdat het je Qi-kanalen opent en daarmee de Qi (energie) laat stromen.

In de 𝗤𝗶 𝗚𝗼𝗻𝗴 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗢𝗽𝗹𝗲𝗶𝗱𝗶𝗻𝗴 besteden we ruime aandacht aan ‘de kunst van het ontspannen’! En wat je leert neem je mee in je leven van alledag.

Qi Gong & Meditatie

Waar de 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐞𝐬 in de – 𝗤𝗶 𝗚𝗼𝗻𝗴 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗢𝗽𝗹𝗲𝗶𝗱𝗶𝗻𝗴 – opgericht zijn, 𝑤𝑎𝑎𝑟𝑜𝑚 we het oefenen, is, in deze volgorde:

  • je lichaam laten ontspannen (met als basis je houding)

  • je geest, je gedachten, tot rust laten komen

  • je ademhaling diep (dan tian, je energiecentrum) je lichaam in laten zinken

  • je emoties kalm, een bekende zin is “𝗞𝗮𝗹𝗺 𝗵𝗮𝗿𝘁 (𝗲𝗺𝗼𝘁𝗶𝗲𝘀), 𝗤𝗶 𝗵𝗮𝗿𝗺𝗼𝗻𝗶𝗲𝘂𝘀.”

Iets wat makkelijk op te schrijven en te lezen is maar waar de meesten aardig hard (yang) ons best voor moeten doen. Daarom is de methode 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐞, 𝐰𝐚𝐭 𝐳𝐚𝐜𝐡𝐭 (𝐲𝐢𝐧) 𝐢𝐬.

Door dit te trainen, onszelf hierin ontwikkelen, kunnen we dit meenemen in onze bewegingen, zodat ze vrij, rustig, ontspannen, en vol kunnen zijn. 𝗭𝗼 𝘃𝗼𝗲𝗱𝗲𝗻 𝘄𝗲 𝗼𝗻𝘀 𝗺𝗲𝘁 𝗤𝗶.

Dynamische Qi Gong is ook yang t.o.v. Meditatie wat Yin is. 𝐘𝐢𝐧𝐘𝐚𝐧𝐠 𝐢𝐬 𝐞𝐞𝐧 𝐞𝐞𝐧𝐡𝐞𝐢𝐝, 𝐳𝐞 𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐮𝐢𝐭 𝐡𝐞𝐭𝐳𝐞𝐥𝐟𝐝𝐞 𝐯𝐨𝐨𝐫𝐭: 𝐝𝐞 𝐓𝐚𝐨 (𝐃𝐚𝐨)

Post 4 Insta staand_qigong & meditatie

Qi Gong & YinYang

𝗬𝗶𝗻 𝗬𝗮𝗻𝗴 is het oneindige spel van dynamische beweging, waarin Yin en Yang steeds in elkaar overvloeien, eeuwig, onophoudelijk. En er is geen Yin zonder Yang, geen Yang zonder Yin.

In dynamische Qi Gong zie je dit mooi terug. Uiterlijk, met ons lichaam, zijn we in beweging -Yang-, innerlijk is de geest gecentreerd en zijn we kalm, rustig – Yin.

Als we mediteren is het precies andersom. Het lichaam is stil – Yin -, maar de geest is actief -Yang.

𝗭𝗼 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗴𝗿𝗲𝗿𝗲𝗻 𝘄𝗲 𝗬𝗶𝗻 𝗲𝗻 𝗬𝗮𝗻𝗴 𝗶𝗻 𝗼𝗻𝘇𝗲 𝗤𝗶 𝗚𝗼𝗻𝗴

Qi Gong & Ademhaling

Qi, je levensenergie, wordt ook vertaalt als 𝐀𝐃𝐄𝐌. Niet zo vreemd als je bedenkt dat je niet leeft zonder je ademhaling. 

In 𝗤𝗶 𝗚𝗼𝗻𝗴 bewegen we graag op het 𝐫𝐢𝐭𝐦𝐞 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐚𝐝𝐞𝐦𝐡𝐚𝐥𝐢𝐧𝐠. En zo worden de bewegingen als vanzelf natuurlijk: vrij, ruimtelijk, zacht, langzaam en vloeiend.

Bewegen op het ritme van je ademhaling, geeft 𝐚𝐝𝐞𝐦 𝐚𝐚𝐧 𝐣𝐞 𝐟𝐚𝐬𝐜𝐢𝐚 en voelt als een 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐢𝐧 𝐛𝐞𝐰𝐞𝐠𝐢𝐧𝐠. Het ontspant je lichaam, geest, je denken en de emoties

 
Post 3 Insta vierkant_qi gong & ademhaling