Qi Gong Vervolg Opleiding

 
 

 

De Witte tijger, het symbool van het Metaal-element.

Metaal Fase

met de Qi kanalen Long (Yin) en Dikke Darm (Yang)

long
Dikke darm

Hieronder een aantal kenmerken en een beschrijving van de energie van het Metaal.

 

Yin Yang: met het begin van de herfst zetten we een stap naar de Yin periode van het jaar. Metaal wordt het “nieuw Yin” genoemd.. 

 

Smaak Scherp Kleur Wit  Voeding  het is goed om te kijken in je keuken naar deze smaak en/of kleuren die deze richting op gaan. Keukenkruiden zijn perfect hiervoor: basilicum, bieslook, chili, dille, geelwortel, gember, kardemom, kerrie, knoflook, komijn, koriander, kruidnagel, laurier, nootmuskaat. Laat het eten langer opstaan, langzaam richting stoven gaan en weinig tot geen rauw voedsel tot je nemen. 

Tijd Beide zijn vroeg in de ochtend, de Long is van 03:00 – 05:00 en de Dikke Darm van 05:00 – 07:00, de klassieken zeggen, hét moment om je darmen te legen, voor je weer voedsel tot je neemt. (De maag komt hierna in de biologische klok.)

4bc578f4481a6cfd17104c2b86b25750
nose-smell-sense-vector-pictogram-nose-smell-sense-vector-pictogram-illustration-102527548

Zintuig is de Neus en daarbij hoort de Reuk. 

We halen, meestal, adem via onze neus. En ons reukvermogen vertelt ons via de inademing of iets wel of niet goed is. Of het nu voedsel, lucht of iets anders is.  

Functie van de organen

Van de Long is de hoofdfunctie duidelijk, ze is verantwoordelijk voor ons ademhalingstelsel. Via het bloed transporteert ze tot in elke cel zuurstof.  En controleert zo de Qi in alle meridianen. De long regelt ook je Wei Qi, je beschermende laag. 

Het Weefsel dat hoort bij het Metaal is je huid; je huid ademt en onder de huidlaag is onze beschermende Qi.

 

De Dikke Darm zorgt voor opname van vocht, en voor de aanmaak van vitamine K, deze is nodig voor een goede bloedstolling. En natuurlijk wat de Dikke Darm doet, ze scheidt uit dat wat het lichaam niet meer kan gebruiken of nodig heeft. 

 

Wei Qi 

Het is de tijd van het jaar dat je extra aandacht wilt geven aan je conditie (immuunsysteem) zodat je geen kou vat. O.a. de Longen helpen met het opbouwen van de Wei Qi, je beschermende Qi, om deze op peil te houden. Het is je eerste bescherming(slaag) tegen externe pathogenen. 

 

Long 7 is hét punt om eenvoudige verkoudheden letterlijk buiten de deur (je huid) te houden

 

Emotie: aan de ene zijde staat moed, aan de andere zijde is er het verdriet.

 

Naast de emotie heeft elke fase ook een Deugd. Voor het Metaal is dit: ‘rechtschapen’, het gaat over het juiste doen. Niet zozeer voor jezelf maar voor het grotere geheel. 

grief-woman

Metaal gaat over Waarde. Metalen hebben veel waarde, denk aan Diamanten, Goud, Jade…. In de Herfst is het de tijd om te kijken – op allerlei vlakken van klein tot groot – naar wat jij in jouw leven waard vindt. Wat vind je belangrijk? Waar hecht je waarde aan, en vindt je dit terug in je bestaan? Een mooie tijd van reflectie om te kijken wat is en wat kan zijn. 

bergkristal-cluster-175-250-gram
white_font_spiral_355463384

Energie van het Metaal

Het Metaal heeft een introspectief karakter zoals het bij ‘Waarde’ al laat zien. Het gaat daarbij ook over beoordelen en het bepalen van en beschermen van grenzen. 

Waar je staat en waar je heen wilt bewegen, niet alleen in leeftijd, de leeftijd van het Metaal is 45-60 jaar, maar in het seizoen van het Metaal, de Herfst. De Lente is bijvoorbeeld meer extern, echt ‘doen’-gericht, Herfst is meer het innerlijke benadrukken. 
De Long heeft een ontvangende, dalende & verspreidende Qi. Het ontvangt de lucht van de Hemels Qi en laat deze dalen in het lichaam (met name naar de Nieren) om het hele lichaam te vullen. De Long is de verbinding tussen lichaam & geest, ‘Hemelse’ staat ook voor Shen, het spirituele. 
De darmen worden wel het 2e brein genoemd, onze ‘gut’-feeling. De Dikke Darm kijkt en zorgt voor ons emotionele zelf. Door oude zaken af te voeren, het loslaten van het overbodige zorgt ze dat er weer ruimte is voor nieuwe dingen.

 

Geniet van de Herfst….

 

– Nanda