AARDE ELEMENT

 

 

 

In de oorspronkelijke 5 elementenleer had de Aarde geen eigen seizoen, maar stond altijd in het midden, het Centrum. Op die manier zijn alle elementen – Hout, Vuur, Water, Metaal – met haar verbonden. Ze houdt ze in balans met elkaar; ze zorgt voor een soepele overgang van het ene seizoen naar het andere. Hier zie je al een paar kwaliteiten van het Aarde element: balans, zorg, transformatie.

In de komende workshop doen we verschillende soorten Qi Gong oefeningen speciaal om het Aardeelement te voeden. Door de verscheidenheid kun je goed voelen welke Qi Gong of specifieke oefening bij jou het beste resoneert. Zodat je stabiel, evenwichtig en met vertrouwen de nazomer en herfst ingaat.

We doen staande Tai Chi Qi Gong en Healing sounds (organen qi gong), zittende 5 elementen Qi Gong, meditatie, Qi Massage, Meridianen Nidra en Yin (dao) Yoga.

Zelf vind ik het Aarde seizoen, de Nazomer, en de overgang van winter naar lente, het fijnste. Het lijkt wel of we deze ’tussenfase’ even extra nodig hebben. Afstand doen van de zomer met al haar Yang-energie, nu richting de herfst, het begin van de Yin. Het vooruitzicht dat de dagen korter worden, de ochtenden met nevel zwevend boven de weilanden, de koelere temperaturen, de bossen die geel, rood, bruin gaan kleuren, de regenbuien van de herfst.

Het heeft het allemaal. De een juicht het toe en de ander voelt z’n gemoed al zakken. Het geldt voor ons allemaal dat het nu een goed moment is om te aarden, te gronden. De Qi Gong oefeningen geven je precies dat.

Een andere eigenschap die de Aarde in zich draagt is reflectie. Het is nu een mooie tijd om te kijken waar je staat. Wat waren je ideeën, je plannen, je intenties eerder dit jaar? Wat wil je daarvan meenemen of loslaten? De rust en helderheid van geest die Qi Gong, meditatie of Yin Yoga je geeft helpt om je blik naar binnen te richten, hier naar te kijken en dat te doen wat goed voor je voelt.

Zo groot, zo klein; macro – micro. Wat in de natuur om ons heen gebeurt, is net zo in ons. Schrijf je in en laat je verrassen door wat de Aarde je te bieden heeft. 


Tai Chi Chuan

In depth Tai Chi Chuan training
ITCCA Hungary
International Tai Chi Chuan Association
Tai Chi Chuan


Workshop & Retreat

Qi Gong, Mediation, Yin Yoga, Massage
Workshop & Retreat